Inspirationsinlägg

Kommentera
Ekonomi. Pengar. Ett ämne/fenomen som jag inte är bra på för fem öre. Jag hoppas på att kunna lära mig så mycket som möjligt om det inom kort i mitt liv men just nu så fokuserar jag på utbildningen som jag redan går.
 
När jag var liten var jag otroligt sparsam. Om jag inte köpte lite fredagsgodis så sparade jag hela veckopengen och, till en början, större delen av månadspengen också. Orsaken till det, det som kommer direkt upp i huvudet, kan ha varit att jag inte "visste om" kläd- & accessoarbutikerna på samma sätt som jag gör nu. Jag kände aldrig något ha-begär för sådana saker. Jag levde i min egna oskyldiga lilla värld där jag sällan tänkte på saker jag ville ha (förutom när man fyllde år och vid jul), utan jag var nöjd med det jag hade. Vi hade, och har, otroligt mycket saker som barn/ungdomar/vuxna i andra länder inte har.
 
När jag var i tonårsålderna ungefär, runt 12-13 år, så började vi åka buss själva. (Det var inte så farligt som vi trodde). Även då insåg jag att jag kunde åka till centrum själv. Jag kunde själv köpa vissa saker. Om mamma och/eller pappa inte ville/kunde betala nånting så kunde jag köpa det själv (beroende på vad det var såklart). Jag började nog inse det då... Och det var säkert där det började. Jag sparade månadspeng och födelsedagspengar för att senare kunna köpa de materiella ting jag ville ha. Under åren som har gått har jag sparat mindre och mindre. Jag har velat ha den tröjan, dem byxorna, nytt smink osv osv. så jag köpte det så fort jag hade råd När jag flyttade hemifrån blev det en hel del till lägenheten och även när jag och Tom flyttade ihop ville jag ha massa nya saker hit. Det finns några saker fortfarande som jag skulle vilja ha eller ändra på men ju äldre jag har blivit, och framförallt sedan jag flyttade hemifrån, har jag lärt mig att man får köpa saker lite pö om pö. Inte allt på en gång. För det funkar inte ekonomiskt. Och jag som absolut hatar lån och alltid har gjort och antagligen alltid kommer att göra så är det bara att acceptera. När jag var liten och även nu och lånar pengar av någon, vare sig det är familj eller vänner, så vill jag betala tillbaka så snabbt jag bara kan. Därför gillar jag inte alls CSN-lånet jag tar för jag vet att jag inte kan betala tillbaka allt på en gång.
 
Jag har en plan på att få ett jobb som jag trivs med och få en karriär och gifta mig innan jag skaffar barn. (Sen om det blir så det återstår att se). Och med karriär menar jag ett välbetalt jobb som jag trivs med (hoppas det finns ett sådant för mig, hehe). Det kan låta väldigt ytligt att vilja vara välbetalt och tjäna bra men så skulle jag vilja ha det någon dag i framtiden. Jag vill vara ekonomiskt oberoende samtidigt som jag gillar mitt arbete. Jag säger ibland att jag gillar pengar men det är inte pengarna i sig som jag gillar för gjorde jag det så skulle jag ju spara varenda krona. Utan det jag gillar är vad man kan göra med dem (bara bra saker dårå hehe. Det skall ej misstolkas!); man kan resa - göra olika typer av resor, unna sig själv när man har gjort något bra genom "materiella ting", göra eller ge fina saker till sina nära och kära, osv osv. Tolka detta uttryck med en nya salt, jag kan inte alltid uttrycka mig så bra när jag vill tydliggöra något, hehe. Min idé är att så fort jag får möjlighet så ska jag öppna ett sparkonto och lägga in X antal pengar per månad och allt eftersom förhoppningsvis tjäna mer pengar så jag kan lägga in mer pengar per månad. När jag/vi får barn ska det sparas till barnen också precis som mina föräldrar har gjort till alla oss barn så barnet-/en har ett startkapital(?) tills dem flyttar hemifrån eller vad det än kan vara. Jag funderar på att köpa Blondinbellas "Economista". Jag har dessutom börjat följa hennes blogg och jag antar att jag har fått en del inspiration därifrån, men även från tidigare erfarenheter av olika slag.
 
Under denna period som Tom inte pluggar/pluggat och jobbar samt mina pengar från CSN har det varit lite småtajt med pengar trots att vi endast handlar mat. Vi köper inget till oss själva eller till lägenheten. Jag antar att detta också har blivit en inspiration till tankarna om sparande. Mina förhoppningar och drömmar om ett välbetalt jobb som jag trivs med har jag haft så länge jag kan minnas, så efter denna utbildning ska jag arbeta, plugga något för att rikta in mig på nåt eller några speciella områden som jag studerar nu samt ta nån ekonomikurs eller liknande så jag förstår mig på "ekonomi-språket" och lite som hör till :P.