Frihetsgudinnan

Kommentera
Idag gick vi upp tidigt, halv 7. Vi käkade frukost ute för att sedan ta en taxi ner mot Castle Clinton för att ta färjan ut till Frihetsgudinnan (Statue of Liberty). Det var väldigt fint men inte riktigt som jag hade väntat mig, fråga mig inte hur. Vi gick upp för trapporna till våning 1 dit vi hade tillgång till, annars var biljetterna lite dyrare för att gå högre upp och vi ville göra lite annat också under dagen. Men det räckte, vi kom rätt högt upp och såg ut över Manhattan och andra stadsdelar. Sedan gick vi ner för de 195 trappstegen för att röra oss Moe färjan igenom som tog oss till Ellis Island - dit alla emigranter kom förr för att sedan bli godkända eller nekade att komma in i USA. Även det var häftigt då det har så mycket historia bakom sig och människor har faktiskt gått på de golven, i samma salar, som vi gick på/i idag. Vilken känsla! Det är väldigt stort och tog oss ett par timmar + lunch att gå igenom utställningarna men det gjorde inget för det var så galet varmt ute så det var skönt att vara inne i kylan ett tag :)
Bilder ovan är på/från Frihetsgudinnan.

Registreringssalen på Ellis Island. Här undersöktes man av läkare (vid någon sjukdom eller graviditet mm. så fick man en anmärkning, man ville inte ha in sjukdomar in i USA), blev ropad på "hearing" (berätta varför man vill till USA och vad man ska göra), registrerad att man kommit dit och sen förhoppningsvis registrerad till att bo i USA.

Läkarundersökning - ca 6 sekunder :/
En fin (sann) historia. Läs gärna detta om du kan! :)

Efter att det skoj gick vi vidare mot ground zero och såg World Trafe Centrr Memorial. Inget superspeciellt men otroligt vackert med träden och omgivningen runt omkring samt att alla de dödas namn stod på minnes-kreationen. Se bilden nedan, svårt att beskriva om man heter Anna :PHimla stort. Fanns två sådana här för att symbolisera båda husen som rasade.

Sedan fortsatte vi mot en butik som heter Yellow Rat Bastard (jag köpte inget där men kom hem med en jättefin brun/rosa drömfångare) :) Klockan var runt kl 17 när vi var klara så vi tog en sightseeingbuss tillbaka hem för att käka (tips på den restaurangen kommer en enskilt inlägg om!), vars mat var underbart gott. Red Lobster heter den har jag för mig :D!

Jag och Tom åkte upp till högsta våningen tidigare ikväll, våning 32/32 och tog lite bilder på en av de finaste utsikterna jag haft!
Väldigt fin. Handgjord. $25 =  ca. 170 SEK. Nöööjd! :)

I morgon blir det en sväng till Brooklyn och sedan lite shopping. Kanske t o m Empire State Buildning på kvällen :) Godnatt fina läsare!