Alcatraz

Kommentera
Idag var vi på Alcatraz. Det var så häftigt att vara där. Gå där tidigare fångar har gått och levt. Jag blev alldeles glad och exalterad redan när vi började närma oss ön och jag såg hur otroligt stort det är. Själva fängelset var inte så stort med tanke på hur många celler det fanns plus bibliotek, rastgård, besök"rum" mm. i en och samma byggnad. Men det fanns en hel del andra byggnader som användes bl a av vakterna och deras familjer som bodde där. Det tyckte jag var fascinerande, att familjer har bott där och levt ett vanligt liv som ett eget litet samhälle medan fångarna bott inte så långt därifrån. Fruarna tog bl a hand om trädgårdarna på Alcatraz fick man veta vilket förklarade den otroligt fina växtligheten som är där nu. Idag är det voluntörer(?) som håller ordning på det. Barnen som bodde där och lekte ute varken såg eller hörde fångarna särskilt ofta fick man veta medan vi gick runt och lyssnade i hörlurarna. Kändes spännande att gå i de olika gångarna bland cellerna och se hur himla små de var. Rastgården var inte så värst stor heller när man tänker efter hur många fångar det var vid respektive tid. Som mest hade de 320 fångar samtidigt och som minst 200-nånting samtidigt har jag för mig.
Nedan får ni se några bilder. När jag kommer hem kommer jag göra ett album av denna resa med massa bilder på Facebook så då kan ni se där. Jag lägger även upp lite bilder på Instagram, anzoor. ;)


Detta var från början "Officer's club" där vakterna och familjerna kunde bowla eller görta andra roliga saker.

B-block. Dessa gångar namngavs så någon hette Broadway, Times Square mm., och någon hette CD Street då de länkade till C- & D-blocket.

Cellerna var riktigt små. Fy.

Såhär skulle sängen se ut när vakterna kom på morgonen för att visitera cellen. Bäddat och fint vid handfatet och hyllan.

Isoleringen som fanns i D-blocket. Det som inte syns på bilden är att framför gallret så finns en ganska tjock dörr så när den stängdes (som den alltid gjordes vid isoleringen) så blev det totalt kolsvart. Som längst satt någon där i 14 dagar och då fick personen gå ut en gång i veckan (inte en hel dag då dock) för dusch och motion.

"The most wanted" (har jag för mig det var, eller om dem var de mest kända).

"The escape" 1962. Fångarna (3 st) hade lyckats tillverka låtsashuvuden så vakterna skulle tro att de låg där och sov. De hade lyckats gräva hål till ett tomt utrymme bakom väggen med hjälp av skedar. En bra skildring av detta ger Clint Eastwoods "Escape from Alcatraz" eller vad den hette....nåt sånt.

Sista måltiden som gavs innan de sista fångarna lämnade Alcatraz när det stängdes 1963.


Citat av en av de sista fångarna på Alcatraz.

Från början var Alcatraz ett fort för att hålla inkräktare borta från ön så de inte skulle kunna ta över San Fransisco. Men sedan blev det ett fängelse som syftade till att man inte skulle kunna komma ifrån ön (levande).
Fängelset stängdes då det blev för dyrt att driva det med renovering av skador mm. pga de starka havsvindarna.Man hörde i hörlurarna vi fick att tidigare fångar berätta att det var hemskt att sitta där då man såg friheten och det man ville ha, varje dag. Det var så nära men ändå så långt borta.
Ett bra citat: "Break the rules and you go to prison, break the prison rules and you go to Alcatraz".